Vijf mythes en fabels in de beautywereld

1. Olie verstopt je poriën en zorgt voor acne

Er wordt vaak vanuit gegaan dat olie de boosdoener is bij een onregelmatige huid. Dit is echter niet zo. Indien je de juiste natuurlijke olie gebruikt zal het je talgproductie regulariseren. Een overproductie aan talg is namelijk de reden van verstopte poriën, die dan later kunnen ontsteken en acne vormen. 

Deze overproductie valt in de pubertijd te wijten aan de veranderende hormoonhuishouding. Bij volwassenen kan het te wijten zijn aan het gebruik van verkeerde cosmetica producten. Bij te dekkende of niet goed verwijderde make-up kunnen de poriën ook gaan verstoppen. 

Natuurlijke oliën gaan de talgproductie in balans brengen, waardoor de beschermlaag van je huid weer optimaal is. Daarnaast zijn het ook dode huidcellen die de poriën verstoppen. Een extra reiniging kan hier soelaas bieden.2. Je moet je gezicht minstens 2x per dag wassen met reinigingsproduct

Misschien heb jij net als sommige Japanners een beauty-ritueel bestaande uit 13 stappen en dit tweemaal per dag. Dit kan fantastisch werken voor jou. Echter de meesten onder ons hebben daar de tijd of de zin niet in om dit dagelijks te doen. En ook dit kan mooie resultaten opleveren.

Het aantal keer reinigen is niet zo heel erg belangrijk indien je daarna je huid opnieuw voedt en beschermt. Bij het wassen met reinigingsproducten haal je enerzijds dode huidcellen weg, maar ook de talglaag die je huid beschermt tegen bacteriën van buitenaf. Indien je dus geen bescherming na het wassen gaat bieden aan de huid, zoals natuurlijke olie of je favoriete gezichtscrème, zal deze ofwel meer talg produceren om dat laagje terug in tact te brengen, ofwel uitdrogen.

In het eerste geval zal je de neiging hebben nog vaker te wassen, waardoor de talgklieren aangespoord worden om nog sneller te werken. In het tweede geval zal je sneller te maken hebben met ontstekingen omdat de huid niet beschermd is. 

 3. Hoe meer je scrubt, hoe gezonder je huid

Bij het scrubben is het de bedoeling de dode huidcellen los te maken van de huid en deze af te spoelen. Sommige van die cellen liggen los, andere hangen nog een beetje vast. Scrubben heeft dan ook een impact op je huid omdat je ze lichtjes beschadigd. 

Afhankelijk van je eigen huid kan je dit wekelijks of maandelijks doen. Vaker dan één keer per week wordt enkel aangeraden bij een erg vette huid. Indien je een droge huid hebt wordt vaak scrubben dan weer afgeraden. 

Weet dat als je te vaak scrubt, er niet veel dode huidcellen overblijven, en je dus de goede cellen aanvalt. Ga ook niet te bruusk te werk, zeker niet op het gezicht. 

Wees er wel bewust van dat je ook hier de beschermlaag weghaalt en de huid nog meer bloot stelt. Een goede nazorg is dan ook van uitermate groot belang. Geef je huid ook de tijd om te herstellen. 
4. Wanneer ik voldoende water drink, moet ik mijn huid niet extra hydrateren

Voldoende water drinken is een must voor ons hele lichaam. Een mens bestaat ook voor het overgrote deel uit water. Voor al onze organen is water erg belangrijk, zo ook voor onze huid. Uit studies blijkt dat voldoende water drinken de bloedtoevoer in onze huid verbetert en daardoor gezonder vertoont. De afvalstoffen kunnen ook sneller afgevoerd worden, wat enkel maar voordelen met zich meebrengt. 

Toch moet je ook de huid hydrateren op lokaal vlak. Het water bereikt namelijk niet altijd alle lagen van de huid. Sommige plaatsen hebben ook meer hydratatie nodig dan anderen, en dan kunnen we best zelf een handje helpen.

 5. Een vette huid heeft geen hydratatie nodig

Een vette huid en hydratatie hebben weinig met elkaar te doen. Een vette huid heeft te maken met de talgproductie, waartegen hydratatie te maken heeft met de hoeveelheid water in de huid. Een vette huid zal de huid echter langer soepel houden en minder snel rimpels vertonen, maar ook deze zal met de jaren uitdrogen door ouderdom.

Het voordeel van een vette huid is dat ze het water in de huid ook beter en langer vasthoudt. Dus neem nu maar die mee-eters voor lief, je zal er langer jong uitzien, mits je deze ook goed hydrateert .