Tips bij een droge huid

Wie last heeft van een droge huid zal het je wel kunnen zeggen: jeuk, kloven, en roodheid. De typische symptomen van een uitgedroogde huid. Het is pas wanneer je er zelf mee geconfronteerd wordt, dat je volledig begrijpt wat het is. Het is een manier van leven, een aanpassing van je levensstijl, een zoektocht naar dat ene product dat werkt. En dan hopen dat je het in het groot kan inslaan voor het geval dat de winkel uitverkoopt of het product niet meer voorradig is.

 

Droge huid

 

Een droge huid heeft veel met erfelijkheid te maken. Toch zijn er ook symptomen van buitenaf die dit in de hand werken. Was je je handen meermaals per dag met een ontsmettende of agressieve zeep? Ben je vaak in het water bezig? Of draag je iedere dag handschoenen? Dan zou het wel eens kunnen dat je huid hierop gaat reageren. Daarnaast spelen weersomstandigheden, je levensstijl, eet- en slaappatroon en luchtkwaliteit ook een grote rol.

 

De huid droogt uit omdat haar beschermende talglaag aangetast of verwijderd wordt. Deze laag zorgt voor weerstand tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Daarnaast houdt ze onze huid ook soepel. Wanneer de talglaag vermindert of zelfs verdwijnt door bijvoorbeeld veelvuldig te wassen met een ontvettende zeep, zal je dit merken aan je huid. Ze wordt dan strak, minder soepel en rekbaar en zal ook vatbaarder zijn voor ontstekingen.

 

Heb je hier veel last van of kan je je niet permitteren om dit te veranderen vanwege je beroep? Onthoud dan dat het belangrijk is je huid zo goed mogelijk te verzorgen en te voeden.

 

  • Drink voldoende water zodat ook de huid goed gehydrateerd is.
  • Smeer een vettige crème op de gevoelige plaatsen, bij voorkeur onmiddellijk na je werk.
  • Verminder de temperatuur van het water in je bad of douche, en probeer het baden zo kort mogelijk te houden.
  • Verzorg ’s ochtends en ’s avonds je huid extra door een voedende crème en/of olie aan te brengen. Je zal merken dat deze snel geabsorbeerd wordt. Arganolie is hier ideaal voor.
  • Draag zorg van je huid door op je voeding te letten en gezonder te leven.
  • Ga langs bij een dokter indien de kloven ernstig zijn of er ontstekingen ontstaan.