De geweldige voordelen van oranjebloesem

Oranjebloesem is, zoals het woord het zelf zegt, de bloesem van de bittersinaasappelboom. Maar als we spreken over oranjebloesem hebben we het vaker over haar essentiële olie. De geur is kenmerkend en bevindt zich tussen zoet en zuur. De eigenschappen die het met zich meedraagt zijn al eeuwenlang bekend. 

 Oranjebloesem

Deze sinaasappelvariant komen we niet zomaar tegen in de supermarkt. We vinden ze echter wel terug in likeuren, marmelades (confituur van citrusvrucht schillen), oranjebloesemwater voor bij de koffie en andere smaakversterkers in patisserie of dranken. Het vruchtvlees is bitter en niet zo lekker, maar de geur is des te sterker. 

Oorspronkelijk was de vrucht enkel gekend in Azië, maar omstreeks de 16de eeuw deed deze haar intrede in Europa. In eerste instantie werd ze gebruikt om kleren en badwater te parfumeren. Later werd ze ontdekt als een belangrijke component in eau de toilettes en parfums. De heilzame werking van deze sinaasappel was echter al veel langer gekend.


De voordelen van oranjebloesem

De geur van oranjebloesem heeft een dubbele werking op onze gemoedstoestand volgens de aromatherapie. Enerzijds gaat het ons een energieboost geven, anderzijds gaat het angstgevoelens doen kalmeren. De geur heeft een kalmerende en dus ontspannende werking. 


Oranjebloesemwater wordt soms als huis-tuin-keuken-middeltje gebruikt bij kleine kinderen die koorts hebben. Een washandje gedrenkt in oranjebloesemwater wordt op hun voorhoofd gelegd als koortsverlagend middel. De kalmerende en verkoelende werking zorgt ervoor dat het kind snel in slaap valt waardoor het lichaam zich kan herstellen.


Essentiële olie van oranjebloesem wordt vaak toegevoegd aan cosmetica. De olie heeft ook op de huid een kalmerende werking. Ze is rijk aan antioxidanten en helpt de celvernieuwing waardoor de huid zich sneller kan herstellen. Daarenboven is de olie voornamelijk gekend voor het in balans houden van de talgproductie van de huid. Indien de beschermlaag van de huid in tact wordt gehouden kan deze optimaal water vasthouden en vergroot haar elasticiteit. Ideaal dus bij een ouder wordende huid. 


Weetjes en feitjes

De essentiële olie van oranjebloesem wordt ook wel neroli genoemd. Deze dankt haar naam aan Anna Maria Orsini, hertogin van Bracciano. De prinses van Nerola, vond de geur zo weerzinwekkend dat ze deze overal voor gebruikte. Ze werd een trendsetter en de geur werd vaker en vaker gebruikt in de hogere rangen in Europa. De naam Neroli werd haar koosnaampje en is ook blijven hangen.