Over Afkortingen en Auto’s: Zonder Parabenen - Zonder Siliconen

Het begint een beetje afgezaagd te worden. We weten nog altijd niet wat dat allemaal precies betekent, maar het klinkt goed en veilig. Het is de hype. En wie wil er nu die dingen op zichzelf smeren? Persoonlijk denk ik altijd aan een tube siliconelijm bij de opsomming “zonder siliconen”. Dan moet ik lachen, want ja, dat zou toch té absurd zijn om dat op je haar of je huid te smeren.

 

 

little girl washing grey metallic car with sponge pink dress

 

 

Nu is er ook een nieuwtje: zonder SLS of SLES. Dit klinkt toch veel leuker. Alsof er een speciaal internetvirus in die tube shampoo zit. Jammer maar helaas, het zijn gewoon afkortingen van saaie chemische productbenamingen: SLS staat voor sodium lauryl sulfaat en SLES voor sodium laureth sulfaat.

Waarom zou je deze dan niet mogen smeren? Sulfaten zorgen namelijk voor het schuimende effect van zepen en shampoos. Nu hoor ik je al denken: als het niet schuimt, dan reinigt het toch niet? Fout! Sulfaten zijn erg krachtige reinigers en worden gebruikt om olie en/of vet op te lossen. SLS is van al deze sulfaten een van de hardnekkigste en kan zelfs gebruikt worden om je auto mee te wassen.

 

 

Haal je shampoo dus maar boven, en ga je auto wassen in plaats van je haar. Die auto heeft namelijk geen last van droge huid.

 

 

Sodium Laureth Sulfaat is de iets mildere variant. Deze wordt aldus beter verdragen door onze huid, en geeft toch het gewenste schuimende effect. Maar let op, een mildere variant is nog steeds schadelijk. Onze huid heeft een vetlaagje nodig om ons te beschermen van alle bacteriën, maar ook om zichzelf soepel te houden. Neem je deze laag weg, geef je vrij spel aan mogelijke indringers, en creëer je een droge huid. Gebruik producten met SLES dus spaarzaam om je huid te sparen.

Moet je dan alles bannen? Neen, dat hoeft niet, maar weet enkel dat SLS niet erg gezond is en meer schaadt dan goed doet. SLES is te vermijden bij mensen met een gevoelige huid of extreem droge huid. Er zijn alternatieven op de markt, maar het vergt wat aandacht en een beetje zoekwerk. En schrik niet als je zeep wat minder schuimt. Je zal er ook proper van worden.

 

young boy washing hair with shampoo head foam shower