Kostbare cactusvijgolie

Na de hype over arganolie enkele jaren terug, deed cactusvijgolie zijn intrede. De bijzondere olie oversteeg arganolie in alle aspecten: véél meer vitamine E en een hogere waarde van antioxidanten. Het resultaat is verbluffend, maar het goedje is erg duur. Lees hier waarom!

Cactijsvijgolie Fu_Shing

 

De olie wordt gewonnen uit de pitten van de vrucht van de cactus Opuntia ficus-indica. Deze cactus zou zijn oorsprong in Mexico kennen, maar kan nu ook gevonden worden in de landen rond het Middellandse Zeegebied. De cactussen hebben ovale bladeren vol met doornen. Op de bladeren groeien de vruchten. Dit zijn oranje-rode bessen van ongeveer 10 cm. De Opuntia ficus-indica wordt vaak als natuurlijke omheining gebruikt gezien ze wijd vertakken en tot 5m hoog kunnen worden. 

Zoals iedere plant draagt ook deze cactus vruchten. Deze worden vijgen genoemd. Het vruchtvlees kan opgegeten worden, samen met de vele pitjes erin. Het zijn deze pitjes die geoogst worden, gewassen en gedroogd en dan koud geperst. Dit hele proces duurt ongeveer een week. Vooral bij het plukken komt er heel wat bij te kijken: de vruchten bevinden zich op de bladeren van de cactus die vol met lange naalden staan. Er is ongeveer 1 ton vijgen nodig om 1 liter olie te produceren gezien een pitje maar 5% olie bevat. Hierdoor is het een van de duurste natuurlijke oliën ter wereld. 

 

Cactusvijgolie Fu_Shing

 

Gelukkig zijn enkele druppels olie al voldoende voor het hele gezicht. De olie trekt erg snel in de huid en hydrateert ze intens. Door haar hoge waarde aan vitamine E en linolzuur voedt ze de huid enorm en herstelt ze de huidbarrière. Hierdoor wordt onder andere het water in de huid beter vastgehouden wat zorgt voor een soepelere en stralendere huid. Er wordt ook een beschermende laag gevormd op de huid zodat deze beter bestand is tegen indringers van buitenaf. 

 

Cactusvijgplant

 

Cactusvijgolie staat gekend als uitmuntende moisturizer. Water is een belangrijke bouwsteen voor het behoud van een jonge huid. Deze olie gaat ervoor zorgen dat water beter vastgehouden wordt door onze huid. Doordat ze ook de huidbarrière verstevigt, en de huidcellen voedt, kunnen tekenen van veroudering vertragen. Rimpels zullen zich minder snel vormen en de huidelasticiteit wordt langer behouden. 

In vele aspecten lijkt cactusvijgolie op arganolie. Ondanks dat het winningsproces erg langzaam gaat, is het in enkele opzichten beter om cactusvijgolie te gebruiken. Zo is deze laatste zeker 10 keer sterker. Je hebt minder olie nodig voor een beter resultaat, wat het een duurzamere olie maakt. Maar bovenal is de cactus die de vruchten draagt talrijk aanwezig op onze planeet. Dit is niet het geval met arganbomen, die maar op enkele plaatsen kunnen groeien en dus ook maar een beperkte jaarlijkse opbrengst geven. Een te hoge vraag naar arganolie zou nefast kunnen zijn voor het bomenbestand.