De krachtige eigenschappen van lavendel

De struik met paarse bloemen die vooral in het Zuiden van Frankrijk en de Middellandse Zeegebieden voorkomt is gekend vanwege haar specifieke geur. Deze bloemetjes kom je overigens vaak tegen: de lavendelzakjes in de kleerkast tegen de muffe geurtjes en motten, haar olie in badproducten en aromaverspreiders, in een Provençaalse kruidenmix, etc. Waarom is deze bloem zo gekend in onze streken?

 

Lavendel

 

De plant groeit goed in zonnige gebieden met een kalkachtige grond. Ze houdt niet zo van natte ondergronden. Afhankelijk van de regio staat ze in bloei tussen eind juni en eind augustus. Dan kan je onder andere in de Provence ellenlange weilanden in het paars aantreffen. 

Er bestaan echter vele variaties van deze plant met genus Lavandula. Lavandula Angustifolia is echter de meest courante. Andere soorten verschillen in hun voorkomen, vorm van de plant en bloemen en geuren sterker of anders. 

De geneeskrachtige eigenschappen van lavendel zijn de belangrijkste reden waarom deze struik zo gekend is. Al erg vroeg in de geschiedenis zijn er bewijzen van het gebruik van lavendel voor haar geur. De Egyptenaren gebruikten het in zalven en de Grieken en Romeinen in hun baden. Later werd het kruid gebruikt als verwering tegen luizen en andere insecten en ook tegen de pest. In de Wereldoorlog werd lavendel gebruikt bij het ontsmetten van wonden. 

Er is aldus erg veel onderzoek naar lavendel gedaan. Zo kunnen we enkele eigenschappen toedichten aan lavendel:

  • Ontstekingsremmend
  • Ontsmettend
  • Kalmerend en pijnstillend
  • Rustgevend
  • Ontspannend

De eerste drie eigenschappen hebben een effect op de huid en het fysieke lichaam. De laatste twee zijn gericht op de psyche van de mens. 

Lavendel kan in verschillende vormen voorkomen. Je kan de plant in de tuin vinden, de gedroogde bloemen in de kast of in een potpourri, en de olie in je diffuser of in oliën. Ondanks dat het kruid vaak voorkomt dient men het risico op contactallergie niet te onderschatten. Een overdadig gebruik van lavendel is niet goed voor de mens en kan gezondheidsproblemen opleveren. Zorg er dus steeds voor dat de hoeveelheden correct zijn en volg de instructies bij producten nauwgezet op.