Arganolie, het vloeibare goud uit Marokko

Arganolie is een werkelijk wonderbare olie die geperst wordt uit de noten van de arganboom. Deze groeit in het zuiden van Marokko en bijna nergens anders ter wereld. Het Sahara klimaat bevordert de groei van deze boom, terwijl het soortgenoten net de das om doet. Jammer genoeg zijn de bomen er ook niet zo talrijk meer, waardoor arganolie schaarser wordt. De bomen komen vooral voor in de streek tussen Agadir en Essaouira. Het is de moeite waard om er een omweg voor te maken, en wie weet je zie ook wel een paar geiten in de bomen. Ook voor hen is de arganboom een ware luxe.

 

Arganboom Marokko

 

De arganolie wordt gewonnen door het persen van de argannoten. Deze bevinden zich in het argan fruit die aan de zon gedroogd worden wanneer zij van de bomen vallen. Ze moeten van hun harde schil ontdaan worden om het nootje eruit te halen. Dit is en was een typische vrouwentaak. Zo kan je in het zuiden van Marokko vrouwelijke coöperatieven vinden waar de arganolie op traditionele wijze wordt geperst. Zij steunen de vrouwen in hun regio door hen eerlijk werk te geven en hen toch nog te tijd te gunnen voor hun familie en kinderen. Daarnaast wordt er meer en meer gebruik gemaakt van machines om sneller olie te winnen. Het ontdoen van de schil wordt nog steeds manueel gedaan.

 

Vrouwelijke coöperatief Marokko

De olie is erg rijk aan natuurlijke vitamine E en antioxidanten. Dat zijn niet enkel geleerde termen waardoor het lijkt alsof dat goede eigenschappen zijn, maar effectieve voedingsstoffen die de huid erg goed kan gebruiken. We staan er niet bij stil wat we onze huid dag in dag uit aandoen. De uitlaatgassen in de stad, de chemicaliën in ons huis, de wrijvingen van onze kleren, etc. Maar ook de wind, regen en zonnestralen. Het is onze huid die de barrière vormt en ons beschermt. Arganolie voedt onze huid in eerste instantie. Zij neemt dan de voedingsstoffen uit de olie op en gebruikt deze om zichzelf soepel te houden, het genezingsproces te versnellen, de talgproductie te regulariseren en ons weer te laten stralen. 

 

 'Wat goed is om te eten, is goed om te smeren'


Let wel, er zijn twee soorten arganolie: de cosmetische en de culinaire. Beiden worden vervaardigd uit de argannoten, maar de cosmetische olie bevat veel meer essentiële voedingsstoffen. De cosmetische arganolie wordt direct geperst uit de noten. Dit proces van de oliewinning noemt men koud persen omdat er geen enkele andere behandeling voorafging aan het basisproduct. Culinaire arganolie wordt geperst uit argannoten die eerst werden geroosterd. Hierdoor wordt de smaak versterkt, ondanks dat een hele hoop goede vitamines en andere voedingsstoffen verloren gaat. Toch zweren Marokkanen erbij dat een lepel arganolie per dag wonderen doet voor het lichaam.