Arganolie als wondermiddel voor je haar

Arganolie is waarlijk wonderbaar voor het haar. Toch kan je twijfels hebben bij deze uitspraak, zeker als je snel vettig haar hebt, zal je niet geneigd zijn er nog meer olie op te smeren. Maar het tegendeel is waar. Arganolie voedt het haar, maar ook de hoofdhuid.

Ons haar maakt van alles mee: als we buiten gaan vangt het wind of zonlicht, trekken we een trui aan hebben we wrijving, gaan we zwemmen komt het in aanraking met chloor en zelfs als we slapen liggen we erop. Ongelofelijk sterk zijn die vele haren op ons hoofd, zeker als je een lange weelderige bos hebt.

 

Haar

 

Toch moeten we ook opmerken dat net zoals ons lichaam en onze huid, iedereen een verschillend type haar heeft: droger, brozer, stijler, krullender, kroezeliger, vettiger, etc. We kunnen allemaal wel iets bedenken om over ons haar te zeggen. Als we een haar zouden ontleden, dan bestaat deze uit 3 delen en een beschermlaag. De beschermlaag neemt eenzelfde functie op als de beschermlaag van onze huid: bescherming bieden in alle omstandigheden zodat ze de volgende laag niet raken. Onder deze laag vindt men de schubbenlaag. Deze heeft haar naam te danken aan de schubben die ze vormt. Het zijn cellen die over elkaar liggen.

Een schubbenlaag in slechte staat zorgt ervoor dat ons haar breekt of friseert. Zeker mensen met droog haar kennen hier alle kwaaltjes van. Dit komt voornamelijk door een watertekort. Indien de schubben niet goed tegen elkaar kleven, dan gaan ze alle kanten opstaan en water lossen. Het haar zelf is minder sterk en breekt hierdoor sneller af. Voed je je haar met een hydraterende shampoo en conditioner, dan zal je na 2 weken merken dat je haar steviger aanvoelt, maar ook minder snel uit haar vorm gaat, op voorwaarde natuurlijk dat het water ook vastgehouden wordt.

Hier komt onze arganolie erg goed van pas. Deze natuurlijke olie dringt zich in het haar en voedt en hydrateert het. Voeg daarom enkele druppels toe aan je shampoo of conditioner, of zoek producten met olie van de argannoten erin verwerkt.

 

Arganolie

  

Daarnaast ziet ons haar ook enorm af van alle hittebehandelingen, denk maar aan de stijltang of haardroger. Indien de beschermlaag van ons haar niet in tact is, dan gaat het vocht er onmiddellijk weer uit door het gebruik van deze toestellen. Argan olie kan hier ook soelaas bieden: breng op handdoekdroog haar enkele druppels olie aan en verspreid deze goed door je haar. Het haar wordt zo nogmaals beschermd. Pluspunt: Je zal merken dat het haar ook beter doorkambaar wordt.

Heb je echter na het wassen last van dof haar? Breng dan enkele druppels olie aan op droog haar. Wees ook hier erg spaarzaam! Deze laag olie gaat zich als buitenste laagje vestigen op de haren, en we weten allemaal dat olie doet blinken.

Maar wat dan bij vettig haar?

Vaak is het zo dat vettig haar ontstaat door een te droge hoofdhuid. Dit kan je tegenkomen als je vaak je haar wast. Raar maar waar wordt je haar dan nog sneller vettig. Door het veelvuldig wassen gaat de hoofdhuid meer talg produceren, wat bij iedere beweging over het haar verdeeld wordt. Resultaat: vettig haar.

Het principe die hierachter zit is dezelfde als deze bij de huid: veelvuldig wassen haalt de beschermlaag weg en deze probeert je lichaam opnieuw aan te maken, maar in een versneld tempo. Bij het gebruik van arganolie zal de hoofdhuid een beschermlaagje krijgen. Hierdoor moeten de talgklieren niet extra gaan werken en kunnen we het haar langer “proper” houden.

Nog een laatste gouden tip: arganolie kan ons een hele stap vooruit helpen, maar gebruik nooit te veel in eenmaal. Enkel bij een haarmasker kan je een hoop olie aanbrengen en deze minimum 30 minuten laten intrekken. De olie moet erna uitgewassen worden.